Delegenin yüzde 15 imzalı teklifini alacaksın, bunu üstelik bir de muhalif olduğunuz federasyona on gün önce teslim edeceksin. Eğer federasyon yetkilileri sizin adaylığınızı uygun bulursa o zaman aday olacaksın. Federasyonda çalışan insanlar hâkim mi? Savcı mı? Noter mi? Neden imzalı tekliflerin seçim günü divana teslim edilmesi uygulamasından vazgeçildi. Neden bir delegenin yalnızca bir kişiye imza teklifi vermesi getirildi.
Sayın bakanımız Suat Kılıç’ın “aday olmayı düşünen getirir imzayı Spor Genel Müdürlüğü’ne verir. SGM’ de federasyona yazı gönderir, X şahıs başkan adayı olmuştur der ve bir nevi aday olma mazbatası verir” açıklaması belki iyi niyetli ama yeterli ve meselenin köküne ve yanlışlığına inen bir açıklama değildir.
Ayrıca Sayın Bakan’ın bu işin yanlışlığına birçok federasyon seçimlerini zaten yaptıktan sonra işaret etmesi de bir talihsizliktir. Bu yanlışlığı baştan görmek gerekmez miydi? Kim bilir belki de SGM bürokratları bunu bilerek hazırladı. Bu yönetmelik gerçekten yanlıştır. Umarız gün gelip birileri kendi hazırladıkları yönetmeliğin kurbanı olmaz. Yönetmelikteki başlıca yanlışlıkları sıralarsak:
- Delegelerin yüzde 15’inin imza teklifi,
- Spor Genel Müdürlüğü oylarının yüzde on olması,
- İmza tekliflerinin on gün önce muhalif olunan federasyona verilmesi,
- Spor il müdürlüklerine bağlı spor kulüplerinin delege olması
- Aktif antrenörlerin delege olamaması.
Tamam, belli bir sayıda delege imzası anlaşılabilir ama neredeyse 300 olan delege içinde bunun neredeyse 100’e yakını SGM ve ona bağlı kulüpler (il müdürlüğüne bağlı gençlik spor kulüpleri) olursa bu pek mantıklı olmaz. Bir de buna bir o kadar siyasi partileri temsil eden belediyelerin siyasi direktifle emir alan spor branşının içinde olmayan delegelerini ekleyin. Realite de mevcut yönetime muhalif olan adaylar bu imza sahiplerinden imza almaları mümkün değil. Belediyelere bağlı olan delegelerin birçoğu zaten bahse konu olan federasyonun içindeki insanlar değil, kim oldukları bile bilinmiyor. Siz ayrıca bir de aktif olan insanlara delegelik hakkı vermeyip, pasif olanlara yani adı üstünde, dışarıda olan, bu işe bir emeği ve ilgisi olmayanlara oy hakkı verirseniz, hadi çıkın işin içinden.
Diğer yandan, bu spora emeği geçmiş eski milli sporculara, hakemlere ve antrenörlere kura ile en fazla 5 delegelik derseniz, Türkiye de en fazla şampiyon sporcu, antrenör ve başarılı milli takım antrenörlerine sahip Taekwondo federasyonuna da bu yönetmeliği en fazla bir şeklinde yorumlatırsınız. En iddiasız federasyonlar bile kendi sporcu, antrenör ve hakemlerine 5 oy hakkı tanırken, Taekwondo federasyonunun bu gruba 1 oy hakkı vermesi kabul edilemez. Bu durumda aday olan kişiler toplam delegenin %50’si içinde (yani sadece bağımsız kulüpler arasından) % 30 imza toplamak zorunda. Bu şartlar altında imza toplayan adaylar gerçekten takdir edilmelidir. Ayrıca bu imza meselesi seçimlerin önüne geçmiş ve suiistimal edilmiştir. Mevcut şartlarda iktidar olanların muhalefettekilere göre daha fazla imza toplaması gayet basittir. Bu iş sanki seçimin kendisi gibi algılanmıştır. Tabi, bir delege yalnızca bir kişiye imza verir derseniz, siz bir nevi kişiye seçimini seçimlerden önce yap ve açıkla demeye zorlamış olursunuz. Bu çok çirkin ve demokratik olmayan bir uygulamadır. Bırakın delege aday adaylarını belirlesin ve hangisine oy vereceğini Genel kurulda dinlesin ve karar versin. Neden bu kadar korku? Neden bu kadar önlem almak? Bakın çoğu federasyon seçimlere adaysız gidiyor. Bu iş birçok soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Bu çok mu normal? Mevcut federasyonlar çok mu başarılı? Öyle olsaydı Olimpiyatlarda fiyasko yaşamazdık. Yoksa bürokratlarımız mevcut başkanları çok mu seviyorlar? Zira Taekwondo federasyonunda bürokratlar hemen hemen her yeri mevcut başkan lehine aradılar. Sanki bahsettiğimiz yönetmelik yetmezmiş gibi.
Öyle bir yönetmelik var ki, bunu sanki Spor Bakanlığımız değil de, mevcut federasyon başkanları hazırlamış. Yani yönetmelik iktidarda olanlar dışında aday olabilecekler için her türlü engeli hazırlamış “buyurun sıkıysa aday olun” demektedir. Maalesef SGM bu uygulama ile bu seçimlerde yine sınıfta kalmıştır. Umarız bir sonraki Olimpiyatlarda yine hayıflanmayız. Bu seçim yönetmeliği kanuna aykırı olduğu gibi akla, mantığa ve demokrasiye’ de aykırıdır. Bu yönetmelik iptal olur, seçimler iptal olur ama umarız atı alan Üsküdar’ı bu defa geçmez. Bu da Sayın Bakanımıza düşen milli bir görevdir.
- Bana göre federasyon seçimlerinde doğru model şu; Aday olmayı düşünen getirir imzaları Spor Genel Müdürlüğü’ne verir. Spor Genel Müdürlüğü de federasyona yazı gönderir. ‘X şahıs başkan adayı olmuştur, getirdiği imzalar yeterli sayıya ulaşarak resmen aday olmaya hak kazanmıştır’ der. Bir nevi aday olma mazbatası verir” şeklinde konuştu.