21 Aralık 1964 yılında Ankara da doğdu. İlk, Orta ve Lise tahsilini Ankara da yaptı. 1994 yılında Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan mezun oldu.
1975 yılında Taekwondo sporuna başladı. 1980-1990 yılları arasındaki müsabıklık döneminde birçok sıklette Türkiye şampiyonlukları elde etti. Katıldığı Uluslararası şampiyona ve turnuvalarda 15 defa şampiyon oldu.
Antrenör olarak başarıları,
Müsabıklık hayatı devam ederken 1983 yılında açtığı Yağız Spor Merkezinde antrenör olarak da bir çok Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında derece elde eden pek çok sporcu yetiştirdi.
Uzun yıllar Tarım Kredi Kooperatifi Spor Kulübünün antrenörlüğünü yaptı ve bu dönemde bu kulübüyle çok defa Türkiye Şampiyonasında takım halinde dereceler elde etti.
Federasyon Başkanlığı döneminde ülkemizde düzenlediği spor organizasyonları
Federasyon Başkanlığı dönemindeki önemli Uluslararası başarılar
Federasyon Başkanlığı döneminde yaşanan ilkler;
Cengiz Yağız’ın başkanlık dönemi öncesinde uluslar arası müsabakalara hakem olarak gitmek ve Uluslar arası hakem olmak adeta imkânsız gibiydi. Cengiz Yağız’ ın başkan olması ile birlikte Uluslar arası hakem olmayan (bölge ve milli) yüzlerce hakemlerimizin de uluslar arası maçlara götürülmesi sağlanmıştır. İçlerinden seçilen yetenekli hakemlerimiz Uluslar arası hakem yapılmıştır.
Yine Cengiz Yağız’ın başkanlığından önce Milli takım antrenörlüğü birkaç antrenörün tekelindeydi. Cengiz Yağız bu tabuyu yıkmış, Edirne’den Siirt’e kadar Türkiyenin her bölgesinden alt yapıda başarılı olmuş yüzlerce antrenörümüze Milli takım antrenörlüğü kapısını açmıştır. Alt yapıdan gelen bu yüzlerce antrenörümüz ilk defa Cengiz Yağız döneminde Uluslar arası turnuvalara hatta Avrupa ve Dünya şampiyonası gibi en önemli turnuvalara gönderilmiştir. Diğer yandan sözleşmeli antrenörlük Taekwondo camiasında bilinmezken, Cengiz Yağız ilk sözleşmeli antrenörlerimizi de Taekwondo’ya kazandırmıştır. Bu yenilikler Türk Taekwondo’ sunun gelişiminde son derece etkili olmuştur.
Geçmişte yurt içi faaliyetler sadece Avrupa ya da Dünya şampiyonasına gönderilecek bir tek mili takım oluşturmak için yapılırdı. Cengiz Yağız bu tabuyu da yıkarak yurt içi faaliyetleri yeniden organize etmiş, yalnızca Avrupa ve Dünya şampiyonaları için bir takım deği,l A, B ve C şeklinde üç ayrı milli takım hazırlayarak Taekwondo milli takımımızın güçlendirilmesi sağlanmıştır. Bu dönemde birçok sporcumuz milli olma şansı yakalamış ve bir çok sporcumuz Üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor bölümlerine girmiştir.
Cengiz Yağız bununla da yetinmemiştir; kendisinin Taekwondo’ nun içinden gelen ilk başkan olması, Taekwondo’nun içinden gelen idareci ve eski sporcularında federasyon yönetimine girmesini sağlamıştır. Böylelikle, Taekwondo’ nun yönetiminde tabandan gelen kişilerin söz sahibi olmasının önü açılmıştır. Bu dönemde federasyon kurulları kâğıt üzerinde değil, gerçekten faaliyet gösteren kurullar haline getirilmiştir. Bu gün Taekwondo’ yu Taekwondocular yönetiyorsa, bundaki en büyük pay şüphesiz Cengiz Yağız’ a aittir.
Herhangi bir ücret talep edilmeksizin, Antrenör ve hakem gelişim seminerlerinin de ilk defa düzenlenmesi yine Cengiz Yağız tarafından başlatılmıştır. Bu seminerler bugün olduğundan çok daha nitelikli, alanında uzman olan kişilerin ders verdiği, antrenörlerin gerçekten bir eğitim aldığı seminerlerdi. Bu seminerler neticesinde adı Taekwondo dan anılmayan bölgelerden dahi başarılı antrenörlerimiz çıkmış ve onlar sayesinde yine aynı bölgelerden Dünya ve Avrupa şampiyonu sporcularımız yetişmiştir.
Milli takım alt yapısına yönelik olarak bölgesel milli takım gelişim kampları, Kırmızı-siyah kuşaklar gelişim kampları, ağır sıkletdeki elit sporcu açığını kapatmak için fiziki yapısı uygun sporculara yönelik özel gelişim kampları da bu dönemde ilk defa gerçekleştirilmiştir.
Cengiz Yağız’ın Mili Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmeler neticesinde Taekwondo ilk defa 1998 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı resmi yarışma programına dahil edilmiştir. Daha önce kapatılmış olan Türk silahlı Kuvvetleri ve Emniyet birimlerindeki Taekwondo faaliyetlerinin tekrar başlatılması da yine Cengiz Yağız’ın girişimleri neticesinde olmuştur. Bu sayede Milli sporcularımızın vatani görevlerini yaparken spordan da kopmamaları sağlanmıştır.
Cengiz Yağız’ın döneminde yürüttüğü sistemli, planlı, disiplinli ve özverili çalışmalar Taekwondo’yu Türkiye’de en fazla lisanslı sporcu sayısına taşımış ve Taekwondo’ yu Türkiye’de moda haline getirmiştir.