Tekvando Federasyonu, seçim öncesi süreçte Hürriyet Ankara’da yayınlanan iki habere ilişkin noter kanalıyla gönderdiği metin ile “Cevap ve düzeltme hakkı” talep etti.
Seçim öncesi yaşananlara ilişkin tüm gerçekler, ortaya çıkıyor.
Hürriyet Ankara, bu talebe saygı gösterirken, cevap verilen habere ilişkin cevapları da tüm gerçekliği ile kamuoyunun bilgisine sunma hakkını kullanmaya karar verdi.
İşte genel kurul öncesi yaşananlar ve perde arkasında olan bitenler.
Tekvando Federasyonu’ndan, vekili Avukat Mehmet Ayan kanalı ile 19 Ekim 2012 tarihli, 20544 numaralı Ankara 7. Noterliği tarafından gönderilen ihtarnamede, gazetemiz Ankara Hürriyet Spor sayfasında Özgür ŞAHİNER imzası ile 13 Ekim ve 17 Ekim’de çıkan iki haberle ilgili, cevap ve düzeltme hakkının kullanılması talep edilmiştir.
Bizler için haber namus ise cevap ve düzeltme hakkı da kutsaldır. Bunu yapmaktan da asla rencide olmayız ve gurur meselesi haline getirmeyiz. Bu sayfada, hem gazetemizde yayınlanan iki haber hem de cevap ve düzeltme talebi ile ilgili notları bulacaksınız.
Başta Tekvando Federasyonu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Şahin ve ekibi ile okurların konuyu daha iyi anlayabilmesi için bilgiler; tane tane, Türkçe kelimelerle, yalın bir dille, kronolojik dizinle ve belgelere dayandırılarak verilecek, madde madde sıralanacaktır. Bahse olan konular; bir kez daha iyi anlaşılması için, hepimizin ilkokulda öğrendiği gibi; giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine ayrılarak sunulacaktır.
1- Önce 17 Ekim’de yayınlanan, ‘Seçimi bitti, tartışması bitmedi haberi’ ile ilgili bölüm.
GİRİŞ:
Haberde; Tekvando federasyonu başkan adaylığı mükerrer oy ile düşürülen Cengiz Yağız, özetle; Tekvando federasyonu genel kurulu öncesinde kulüp delegeliğinden çıkarıldığını, oy hakkının elinden alındığını, bir başka federasyonun genel kurulunda, kulüp delegesi olarak oy kullandığını iddia etmişti. Yağız, Tekvando Federasyonu’nun, 2008 ve 2010’daki genel kurullarına, eski başkan sıfatıyla değil, kulüp delegesi sıfatıyla katıldığını ileri sürmüş, “Bu seçimde de kulüp delegesiydim. Yönetmeliğin ilgili maddesini işletip; aldığım ceza gerekçesiyle beni son anda delegelikten çıkardılar. Kulübe de baskı yaptılar. Böyle bir seçim ortamı, böyle baskı, diktatörlük rejimlerinde bile görülmez” diye konuşmuştu.
Yağız, tekvandoda bunları yaşarken, Modern Pentatlon Federasyonu seçimlerinde kulüp delegesi olarak oy kullandığını belirtip, “Yasa ve yönetmelik aynı olduğuna göre, Gaziantep Gençlik Spor Kulübü delegesi olarak, Modern Pentatlon Federasyonu seçimlerinde nasıl oy kullanabildim? Teftiş Kurulu’ndan, bir tarafta delegelikten çıkarılırken, diğer tarafta oy kullanmam ile ilgili soruşturma yapmasını talep edeceğim” demişti.
Cevap ve düzeltme talebinde; haber içindeki Cengiz Yağız’ın beyan ve açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı, yapılan tüm işlemlerin yasal olduğu belirtilmekte, konu ile ilgili belgelerin Hürriyet Gazetesi’ne daha önce gönderildiğine vurgu yapılarak, haberin yayına hazırlanışı sırasında bilgilerin eksik kullanıldığı ima edilmeye çalışılmıştır.
GELİŞME:
1- Tekvando Federasyonu’nun, resmi internet sitesi, www.turkiyetaekwondofed.gov.tr’de, 14 Eylül 2012 tarih, 17:03.39 saatinde yayınlanan, federasyondan haberler bölümünde; “19 Temmuz 2012 tarih ve 28358 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bağımsız Spor Federasyonlarının Çalışma Usul ve Esasları hakkında yönetmeliğin 8. maddesine göre hazırlanan Türkiye Tekvando Federasyonu’nun Ana Statüsü’ne göre belirlenen 3. Olağan Mali ve 3. Olağan Genel Kurulda OY KULLANMA HAKKI ELDE EDEN delege listesi, duyurusu yer alıyor. Exel dosyasındaki delegelere ulaşmak için de linki tıklamak gerekiyor.
Link açıldığında da Spor Genel Müdürlüğü temsilcileri ile başlayan, TMOK, Amatör Spor Kulüpleri, TSYD temsilcileri ile devam eden ve kulüp temsilcileri ile uzayan listenin, 57. sırasında, “BİRLİK TAEK SPOR KULÜBÜ DELEGESİ – CENGİZ YAĞIZ / ANKARA” ibaresi bulunuyor. (Bu bilgiler bilgisayar ortamından kopya yolu ile alınmıştır)(Daha sonra 11 Ekim 2012’de bu kez federasyon sitesinden kesin delege listesi yayınlanıyor ve Birlik Tekvando Kulüp delegesinin, 52. sıradaki isim yeri boş bırakılıyor.)
NOT: Bu delege listesini; Gazete olarak bizim, kulüp olarak Birlik Tekvandonun ya da kişisel olarak Cengiz Yağız’ın tek başına yapabilme yetkisi ve yeteneği olması sanırız mümkün değildir.
2- İlk liste açıklandıktan sonra, Tuzla Belediyesi Spor Kulüp Müdürü ve Tekvando Federasyonu delegesi Zekeriya Tutar, 20 Eylül 2012 tarihinde, Tekvando Federasyonu’na başvuruda bulunup, ‘Görevine adli ve veya idari soruşturma sonucu son verilmemek kaydıyla oy kullanmak üzere asaleten federasyon başkanlığı yapanlar’ denilmektedir, Cengiz Yağız bu madde nedeniyle delegelikten çıkarılmalıdır) diyerek itirazda bulunuyor. (Federasyon evraklarında bu durum mevcut. Zekeriya Tutar, yeni seçilen federasyonun 14 kişilik yönetim kurulunda yer alıyor)
3- Bu itirazın ardından, Tekvando Federasyonu, 2564 sayılı ve Yrd.Doç.Dr. Metin Şahin imzasıyla, yönetim kurulunda alınan kararı, Birlik Tekvando Kulübü’ne gönderiyor. Kararda, kulübün delege olarak gösterdiği Cengiz Yağız’ın, Tekvando Federasyonu Ana Statüsü’nün 8. maddesinin 2. fıkrasının c bendine göre delege olamayacağı yönündeki kararın, 24 Eylül 2012 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında, 96 sayılı karar ile alındığı belirtiliyor ve yeni bir delege isminin federasyona iletilmesi isteniyor.
Burada dikkat çekici nokta şu; Tekvando Federasyonu, kulübe gönderdiği yazıda, tarih kısmını …09/2012 olarak gösteriyor. Federasyon, resmi bir yazı yazıyor ama hangi gün olduğu belirtilmiyor. Gün kısmını, boş bırakıyor. Kulüp, bu durumu daha sonra Tahkim Kurulu’na yaptığı itiraz dilekçesinde de açıkça belirtiyor.
4- Birlik Tekvando Kulübü, Başkan Aydoğan Reçber imzası ile Tekvando Federasyonu’na itirazda bulunuyor. Kulüp, itirazında, geçmişte federasyon başkanlığı yapmış isimlerin doğal delege olması şartları içinde yer alan ceza ile ilgili düzenlemenin hem 19 Temmuz’daki ana statüde hem de daha önce yürürlükte olan statülerde bulunduğunu, ancak kulüp delegelerinin belirlenmesi ile ilgili bir ve düzenlemenin bulunmadığını vurguluyor.
İtiraz dilekçesinde ayrıca, Cengiz Yağız’ın, 2008 ve 2010 yıllarında yapılan Tekvando Federasyonu genel ve mali kurullarına, eski başkan sıfatı ile doğal delege olarak değil, yine kulüp delegesi sıfatıyla katıldığı belirtiliyor. (Hem 2008 hem de 2010 da yapılan genel kurullarda tekvando federasyon başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Şahin idi.)
Kulüp yönetimi, federasyondan gelen talebi yersiz bulduğunu belirtip, delege olarak Cengiz Yağız’ın genel kurulda kulübü temsil edeceğini bir yazı ile bildiriyor ve 28 Eylül’de bu kararını yazıya döküyor.
5- Kulüp, 28 Eylül’de Federasyonun yazısının kendilerine ulaştığını, aynı gün toplanıp karar alındığını ve Cengiz Yağız’ın delegeliğinin devamı yönünde karar verildiğini, takiben bir iş günü sonra da evrakların elden Tekvando Federasyonu’na gönderildiğini ancak federasyon genel koordinatörü Ramazan Erçin’in, ilgili yazıyı federasyon görevlilerinin alıp evrak kayıttan geçirmesine engel olduğunu ileri sürüp, 3 Ekim 2012’de Tahkim Kurulu’na itirazda bulunuyor.
6- Bu itirazın ardından, Tekvando Federasyonu, 8 Ekim’de toplanıp konuyu yeniden görüşüyor ve 97 nolu kararı ile Birlik Tekvando’nun yaptığı itirazı bir kez daha reddediyor. Bu arada federasyon, Birlik Tekvando’nun yaptığı itirazın, genel koordinatör Ramazan Erçin tarafından engellenmeye çalışıldığı iddiasının asılsız olduğunu, Erçin’in 29 Eylül-2 Ekim 2012 tarihlerinde; Batman, Diyarbakır, Siirt ve İzmir’de görevlendirilmiş olduğunu, bununla ilgili uçak bileti ve otel rezervasyonlarının federasyon kayıtlarında mevcut olduğunun altını çiziyor.
7- 8 Ekim’de toplanan federasyon yönetiminin Aydoğan Reçber’in talebini reddedmesinin ardından, Reçber de aynı gün, yani 8 Ekim’de Tahkim Kurulu’na başvurup itirazından vazgeçtiğini bildiriyor.
SONUÇ
1- Haberimizde belirtildiği gibi, Cengiz Yağız, kulüp delegesi olarak gösterilmiş mi? (Gösterilmiş. 14 Eylül’de federasyonun resmi internet sitesinde bu durum açıkça mevcut.)
2- Cengiz Yağız, itiraz üzerine delegelikten çıkarılmış mı? (Çıkarılmış. Kim tarafından, Tekvando Federasyonu Yönetimi tarafından. Bu kararı; ne Spor Bakanlığı, ne Spor Genel Müdürlüğü veriyor.)
3- Cengiz Yağız, eski başkan olduğu için doğal delegelik hakkı bulunuyor. İdari soruşturma sonrası aldığı ceza gerekçe gösterilerek delegelikten çıkarılmış mı? (Çıkarılmış. Yayınlanan haberde, zaten bu bölümü Yağız, kendi ağzından ifade ediyor mu? Ediyor.)
4- Cengiz Yağız, daha önce yapılan 2008 ve 2010 genel kurullarında yine kulüp delegesi olarak, tekvando federasyonu seçimlerine katılmış mı? (Katılmış. 2010 yılı 2. Olağan Mali Genel Kurul Kesin Delege Listesinin 58. sırasında, ‘GOP KUVVET TEKVANDO – CENGİZ YAĞIZ / İSTANBUL)
2008 yılı, 1. Mali Genel Kurul, 2. Olağan Genel Kurulda oy kullanacaklar listesinde, 57. sırada, ‘AKYILDIRIM SPOR KULÜBÜ, CENGİZ YAĞIZ / ANKARA) yazıyor. (Tüm bunlar, federasyonun resmi internet sitesinde mevcut.)
19 Temmuz’da kabul edilen Tekvando Federasyonu Ana Statüsü’nde kulüp delegeliği ile ilgili düzenleme ya da kısıtlama bulunmuyor.
Daha önceki 2 genel kurula, kulüp delegesi olarak katılan Yağız, ceza almasına rağmen bu kongrelere girebiliyor ve bu herkes tarafından biliniyorsa, (İki dönemde de federasyon başkanı Metin Şahin) 2012’deki seçime aynı şekilde neden giremediğini sorguluyor.
6- Cengiz Yağız, bir başka federasyonun genel kurulunda kulüp delegesi olarak oy kullanmış mı? (Kullanmış. İki farklı uygulamayı Teftiş Kurulu’na taşıması, kendi tercihidir ve bu spor teşkilatının çözmesi gereken bir konudur.)
7- Tüm bu bilgiler, 17 Ekim’de gazetemizde yayınlanan haberin içinde var mı? Var.
O halde şimdi biz soruyoruz…
Bizim haberimizde gerçeği yansıtmayan bölüm nerede?
Biz, Cengiz Yağız delege listesinde yoktu da delege diye mi yazdık?
Cengiz Yağız’ı nasıl olur da delegelikten çıkarırsınız diye hesap mı sorduk?
Bu yapılan işlem yasal değildir, usulsüzdür diye bir iddiada mı bulunduk.
Cengiz Yağız’ı delege listesinden sakın çıkarmayın diye tehdit mi ettik?
Neden delege yapmıyorsunuz diye çağrıda mı bulunduk?
Mevcut durum ne ise onu verdik. Zaten, federasyon-kulüp-Tahkim Kurulu arasındaki yazışmalar da bunu belgeliyor. Kulüp, delege olarak gösterdiği ve resmi sitede yayınlanan ismin geri çekilmesi yönünde federasyondan gelen talebi kabul etmiyor, hem federasyona hem de Tahkim Kurulu’na itiraz ediyor, bu itirazı reddediliyorsa ve en sonunda da Tahkim’e yaptığı itirazı 8 Ekim’de geri alıyorsa, bu delegesini kendi rızasıyla çektiği anlamına mı gelir ? Zaten Federasyon yönetimi 24 Eylül’deki kararında, Yağız’ın delege olamayacağını kendisi belirtiyor. Cengiz Yağız aday olur veya olmaz, delege olur ya da olmaz bunlar bizi ilgilendirmez.
“Ceza almış bir başkanın, kulüp delegesi sıfatını kullanarak, genel kurula katılma girişimi etik midir değil midir?” davası da ayrı bir tartışma konusu.
Ortada haber değeri olan bilgi varsa, bu haber olarak değerlendirilir.
KAYNAK: Hürriyet