Taekwondo fiziksel dövüş yeteneklerinin ötesini öğreten daha çok sistematik ve bilimsel olan Kore’nin geleneksel dövüş sanatlarından biridir. Beden ve akıl eğitimi yoluyla ruhumuzu ve yaşantımızı güzelleştirmemizi sağlayan bir disiplindir. Bugün Taekwondo, global bir spor olup dünyaca bir üne sahip olmuştur ve Olimpiyat oyunlarındaki yerini almıştır.
“Tae“, “Kwon“, “Do” kelimelerinin anlamına daha derin bir açıdan bakalım. İngilizce 3 heceden oluşmasına rağmen Taekwondo kelimesi Kore dilinde tek bir kelimedir. “Tae” ayak, bacak, üzerine basmak; “Kwon” yumruk, dövüş; “Do” yol veya disiplin anlamı taşır. Eğer bu 3 bölümü bir bütün olarak ele alacak olursak Taekwondo’nun arkasında iki önemli genel kavramı fark etmiş olacağız.
- Taekwondo, Tae ve Kwon’nun yani yumrukların ve ayakları doğru kullanmanın yoludur veya bütün bedenin ayak ve el ile betimlemesidir.
- Barışı sağlamanın ve dövüşleri kontrel etmeyi ve sakin olmayı becerebilmenin yoludur. Bu genel kavram Tae Kwon’nun “yumrukları kontrol altına alma” anlamından gelir. Böylece taekwondo dövüşleri engellemek için bedenin tüm bölümlerini kontrol edebilme yeteneği ve daha güzel ve barış dolu bir dünya kurma anlamı taşır.
Taekwondo Kore’de farklı isimler altında 5000 yıllık bir gelişim süreci yaşadı. Kore’de, ” Subak” veya ” Taekkyon” adı altında savunma amaçlı bir dövüş sanatı olarak başladı ve “Sunbae” adı altında bedeni ve aklı zinde tutma yolu olarak çok eski bir krallık olan Kogurya‘da gelişti. Shilla döneminde, ülkeye liderler yetiştirmeyi amaçlayan Hwarangdoların belkemiği haline geldi.
Bugün Taekwondo, doğudaki ülkelerdeki dövüş sanatlarına benziyor ve onların bazı özellikleri almış durumda. Çünkü, bu yöndeki gelişimde Taekwondo Kore’nin yakınındaki Çin ve Japonya gibi ülkelerdeki dövüş sanatlarından olan çok farklı stilleri kazanmıştır.
Ama Taekwondo diğer doğu ülkelerindeki dövüş sanatlarına göre çok farklıdır. İlk olarak, çok aktif olağanüstü ayak teknikleri ve çok aktif hareketler dahil, fiziksel olarak çok dinamiktir. İkincisi, fiziksel hareketler prensibi bedensel ve zihinsel olarak bir bütün olarak estetiktir. Üçüncüsü, başka bir açıdan yaklaşırsak çok dinamik duruşlara sahiptir.
Taekwondo birlik olarak karakterize olabilir: Beden birliği, akıl birliği, yaşam birliği ve poomse birliği ve karşılaşma ve vuruş. Taekwondo yaptığınız zaman zihninizi huzurlu ve hareketlerinizle bir uyum halinde tutmanız gerekir ve bu uyumu sosyal yaşamınıza taşımanız gerekir. Bu Taekwondoda nasıl fiziksel hareketlerin prensibi, zihinsel çalışma prensibi ve yaşama prensibi sahip olmanızdır. Diğer bir yandan, doğru poomse sizi büyük yok edici bir güce ulaşma olasılığı verir.
Taekwondo’nun bütünlüğüne nasıl ulaşabiliriz?
Taekwondo yaşamın yoludur. Daha çok bir iş sahibi olmak gibi, aile yetiştirme gibi, bir neden için dövüşmek gibi. Taekwondoyu bu yaşam mücadelesi içinde son derece tehlikeli olan durumlardan farklı kılan nedir? Birileri her zaman zarar vermek isteyen bir düşmanı yenmek zorundadır. Ama bir dövüşü kazanmak birilerini güvenliği kılmaya yetmez. Çünkü, düşman iyileşip yeniden saldırabilir. Üstelik, az önce yenilen düşmanda farklı düşmanlar olabilir. Biri asla bir diğeri sürekli huzura kavuşmadan kendini güvende hissedemez. Bu sürekliliğe ulaşmak için veya dayanıklılığa, birine birlik gerekir. Bu Taekwondonun amacıdır. Başka türlü olsaydı Taekwondo diğer sokak dövüşlerinden farksız olurdu.
Taekwondo hayatın içinde olan eşsiz sürecin gelişimindeki ahengi yakalar. Bu Taekwondo hayatın anlamıdır diyebilmektir. Taekwondo’nun derinliklerinde saklı olan yaşam prensiplerini bulduğumuz zaman, değerli bir hayat yaşamayı olanaklı kılarız.
Bilgiler www.wtf.org sitesinden alınıp, Tuğberk Ölçer tarafından Türkçeye çevirisi yapılmıştır.