Bağımsız Spor Federasyonları Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin 8. maddesinin “d” fıkrasında, delege sayısının yüzde 10’u kadar Genel Müdürlük temsilcisinin oy kullanacağı hükmü var. Buna göre Olimpik branşlarda 30, Olimpik olmayan branşlarda 12 memur üye, Bakan ve Genel Müdürlüğü temsilen oy kullanıyor. Ayrıca ilave olarak Gençlik Spor İl müdürlükleri bünyesinde kurulan spor kulüplerinin yöneticileri olan memurlar da oy kullanmaktadır. Bu memur üyelerin toplamı Olimpik branşlarda, 300 delege yapısı içeresinde 50-60, Olimpik olmayan Federasyonların 120 delege sayısı içeresinde, 25-30’u bulmakta ve bu sayılar sonucu etkilemektedir. Memur delegelerin Bağımsız Spor Federasyonları seçimlerinde oy kullanmaları Bağımsızlık kavramının ruhuna, amacına aykırıdır.
Uluslararası spor ilke ve anlayışlarına uygun değildir. Bu uygulama seçimlerin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine de aykırıdır. Olimpik felsefe ve uluslararası spor ilke ve anlayışı, sporda devlet baskısı ve kontrolünü kabul etmez.
2006 yılında FİFA, Türkiye Futbol Federasyonunun devlet denetimi yasa maddesinin ilkelere aykırı olduğunu belirterek, bu uygulamanın kaldırılmaması halinde üyeliğinizin askıya alınacağını bildirmiş ve bu nedenle yasa değiştirilerek devlet denetimi maddesi kaldırılmıştır.
Bir diğer husus da seçimlere tekrar katılacak mevcut Federasyon Başkanlarının seçim öncesi makul bir sürede istifa etmeyip, seçim hazırlıklarını yaptırması, delegeleri belirlemesidir. Bu uygulama da seçimlerin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine açıkça aykırılık teşkil ettiği gibi, adaylar arasındaki fırsat eşitliğini de ortadan kaldırmaktadır.
Özetle bu iki husus, geçmişte Yargı kararlarıyla tespit diğer ayrılıklarla birlikte Spor Federasyonları seçimlerinin hukuken geçersizliğini açıkça kanıtlamaktadır.
HALUK ÇETİN
Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Eski Teftiş Kurulu Başkanı