- Sorunlara İlişkin Tespitler (1. Bölüm):
- Türkiye Taekwondo Şampiyonaları mevcut haliyle sadece sporcu seçimine odaklı, gece yarılarına kadar süren, monoton, sporcu, antrenör ve hakem açısından odaklanmayı güçleştiren, sakatlanma risklerini arttırarak sporcuların psikolojik ve fizyolojik olarak gerçek performanslarını sergilemelerini kısıtlayan bir yapıdadır. Özellikle minikler ve yıldızlar kategorisinde bu uygulama etik açıdan sorgulamaya açık olduğu gibi, sporcu sağlığı açısından da tartışmalıdır.
- Gelecek vaat eden sporcuların, bir yıl boyunca federasyon tarafından düzenlenen sadece bir turnuvaya katılma olasılığı, alt yapı sporcuları arasındaki hareketliliği ve motivasyonu engellemektedir. Türkiye şampiyonalarının sadece milli takıma sporcu seçilen ve federasyon seçimlerinde “genel kurul üyesi olabilme şartının yerine getirildiği bir faaliyet değil aynı zamanda spor alt yapısının geliştirildiği bir faaliyet alanı olduğu unutulmamalıdır.
- Mevcut haliyle bu şampiyonalar, uzunca bir zamandır, seyirci, yayıncı ve potansiyel sponsorlar açısından seyir zevki ve konforu sunmayan bir ortamdadır. İçerisinde kitlelerin ve bahsettiğimiz tüm paydaşların ilgisini çekecek, sporun heyecanını ve enerjisini yansıtacak, beklentilerini karşılayabilecek unsurlardan ve profesyonel etkinlik yönetimi yaklaşımları açısından son derece eksik, amatör bir görünümdedir.
- Taekwondo Federasyonu tarafından düzenlenen ve yılda bir defa yapılan önemli Türkiye Şampiyonaları, sporcu, antrenör ve hakemler dışında, seyirci, gönüllü, yayıncı ve sponsorluk arayan firmalar gibi daha geniş paydaşları işin içine çekebilecek nitelikte etkili ve verimli bir şekilde etkinlik bağlamında yönetilmelidir. Bu yolla kitlelerin Taekwondo’ ya olan ilgisi ve federasyonun finansal koşulları var olan durumundan daha ileriye taşınmalıdır.
- Taekwondo şampiyonaları, tüm ilgili paydaş ve katılımcılar arasında sosyal ve kültürel anlamda olumlu etkileşimlerin ve dayanışmanın açığa çıkartılabildiği, sosyal, kültürel ve ekonomik bir faaliyet alanı olarak her bir potansiyel etkisinden maksimum düzeyde faydalanılabildiği bir yapıda organize edilmelidir.
- Bu yönde gösterilecek çabalar, bu tür organizasyonların ve ülkemiz Taekwondo’ sunun popülerliği ve başarısının sürdürülebilirliği açısından gereklidir. Ayrıca bu çabalar, ülkemizde üyeleri daha güçlü, motiveli ve dayanışma içinde bir Taekwondo topluluğunun oluşmasında yöneticilerin son derece dikkate alması gereken yönetsel bir uğraş alanı olmalıdır.
- 2025 yılına geldiğimizde, ülkemizde 60 yıllık bir geçmişe ve neredeyse 50 yıllık bir federasyon organizasyonuna sahip Taekwondo branşında şampiyonalar başta olmak üzere, federasyon tarafından organize edilen tüm faaliyetlerin, günümüz değişen şartlarıyla uyumlu ve gerçek bir spor etkinliği bağlamında ele alınarak yönetilip yönetilmediği? konusu yanıta muhtaç bir konudur. Bu bakımdan şu sorulara yanıt aramalıyız?
1) Türkiye Taekwondo Şampiyonaları, “Sporcu, seyirci, gönüllü ve hatta organizasyonun düzenleyicisi olan spor yöneticileri açısından bir spor etkinliğinden beklenilen ortalama bir hizmet kalitesini ve beklentileri karşılamakta mıdır?
2) Türkiye Taekwondo Şampiyonaları, “Bir spor etkinliği sonucunda, sporcu, seyirci, gönüllü, organizasyonun düzenleyicisi, hatta sponsor, medya ve yerel işletmeler gibi organizasyonun kapsama alanında yer alan her bir paydaş açısından muhtemel olarak beklenilen kültürel, sosyal ve ekonomik etkileşimleri yerine getirebilmekte midir?”
- Bu sorulara vereceğimiz yanıtlar ve çözüm önerilerimiz, geleneksel kalıplarda organize ettiğimiz Taekwondo şampiyonalarının, günümüzün modern spor yönetimi anlayışıyla uyumlu olarak daha etkin ve verimli bir şekilde yönetebilmemize ve özellikle dış paydaşlara nasıl pazarlayabilmemiz konusuna ışık tutabilecektir.
- Sorunlara İlişkin Öneriler (2. Bölüm):
- Türkiye Taekwondo Şampiyonalarının organize ediliş amacı ve formatı, modern spor etkinliği yönetimi bağlamında değiştirilmelidir.
- Türkiye şampiyonaları başarılı elit sporcuların tespit edildiği bir er meydanı olmaya devam etmekle beraber, aynı zamanda Taekwondo’ nun seyirci, sponsor, medya ve yayıncı gibi paydaşların beğenisine sunulduğu bir platform olarak ve kamuoyunun ilgisini ve talebini teşvik etmek için pazarlandığı bir fırsat ortamı olarak da görülmelidir.
- Önceki dönemden devam eden, binlerce sporcunun katılması neticesinde, sahada 10 ringin kurulmasına rağmen, günlerce ve gece yarılarına kadar süren elemelerden ve itiş kalkış halinde, niteliksiz birçok maçın sergilendiği Türkiye şampiyonaları, düzeninden bahsettiğimiz kaygılar nedeniyle bir an önce vaz geçilmesi daha doğru olacaktır.
- Tek bir şampiyonaya herkesi toplamak ve sahaya onlarca ring kurmak, Taekwondo’ nun büyük potansiyelini ve gücünü sergilenmesi açısından havalı görünse de ve federasyonun bir çırpıda ulusal faaliyetleri tamamlaması bakımdan işlevsel olsa da bu koşullar sporcu, antrenör, kulüp yöneticisi, medya ve potansiyel sponsorların aldıkları hizmet kalitesi ve beklentilerin karşılanması bakımından son derece olumsuz bir durum ortaya çıkarmaktadır.
- Bir önceki yılın sonunda Kasım, aralık ayları gibi grup müsabakalarının yapılması ve burada seçilen sporcuların bir yıl sonra Ocak ve şubat aylarında yapılacak Türkiye şampiyonalarına katılması, gece yarılarına kadar dur duraksız devam eden, yorucu, yıpratıcı ve alt yapının gelişmesini kısıtlayan durumların engellenmesine katkı sağlayabilecektir.
- Türkiye Şampiyonalarında daha az sayıda ancak daha nitelikli sporcuların gelmesi neticesinde, sahadaki ring sayısı düşürülebilir. Bu durum, sahada ki itiş kalkış görünümünün ve sahadaki kalabalık görünümün yarattığı kargaşanın engellenmesini sağlayacağı gibi, seyir zevkini geliştirecek, hakemlerin, sporcu ve antrenörlerin daha odaklı olmalarına destek olacaktır.
- Final maçları tek ringe düşürülerek, saha içi atmosfer düzenlemeleri sağlanarak daha görkemli bir şekilde sergilenmelidir.
- Yarışma sayısının azaltıldığı ancak kalitesinin yükseltildiği, müsabakaların yanı sıra şampiyonayı bir spor şölenine çevirebilecek zenginleştirici yan faaliyetlere de yer ve zaman verilmelidir.
- Büyükler Türkiye Taekwondo şampiyonasında, Müzikli pumse ve Taekwondo ile ilgili gösteriler, antrenörler ve sporcuların dahil olabileceği bilimsel söyleşiler, Taekwondo ile ilgili paneller, sergiler, Taekwondo içerikli eğlendirici yarışmalar düzenlenebilir.
- Görselliğin ve ilginin arttırılması, daha nitelikli bir rekabetin yanı sıra, sosyal ve eğlenceli bir atmosferin oluşturulması, başta sporcu, antrenör, hakem ve seyirci açısından daha konforlu bir şampiyona ortamının oluşturulması, federasyon tarafından ortaya konulan hizmet performansının kalitesinin artmasına neden olabilecektir.
- Tüm bu yenilikçi organizasyon düzenlemeleri, medya ve potansiyel sponsor firmaların özellikle aradığı unsurlardır.
- Dolayısıyla, Türkiye Taekwondo şampiyonalarının ulusal televizyonlarda daha çok yer alması ve bu tür organizasyonlarda sponsor desteğinin sağlanması, Taekwondo sporunun gelecek on yıllarda da sürdürülebilir ve talep edilen bir branş olması noktasında bu tür hizmet noktalarının titizlikle yönetilmesi gerekmektedir.